מהי תסמונות התעלה הקוביטלית?
עצב הגומד מהווה את אחד משלושת העצבים המרכזיים בגפה העליונה. עצב זה מאפשר יכולת תחושתית ומוטורית לחלק מהשרירים וחלקים מהעור בכף היד. תעלת העצב (ממקלעת הזרוע ועד כף היד), מכונה התעלה הקוביטלית. פגיעה בעצב בתעלה תוביל למצבים של תסמונת התעלה הקוביטלית.
קצת אודות התעלה הקוביטלית
אורכה של התעלה הקוביטלית כשלושה סנטימטרים ועצב הגומד המצוי בתעלה זו קרוב לעור ולכן הוא מועד לפציעות ועומסים. תסמונת זו שכיחה יותר בגברים מגיל 35 והתסמינים שלה כוללים לרוב נימול, הירדמות, עקצוצים, שרירים חלשים בכף היד ובאמה וקשיים תפקודיים עם כף היד. הגורמים למצב זה של תסמונת התעלה הקוביטלית יכולים להיות כפיפות מרפק לעיתים קרובות, הקלדה, שימוש בכלי עבודה שונים, כיפוף ויישור של המרפק בתדירות גבוהה, הרמת משאות ועוד.
אבחון תסמונת התעלה הקוביטלית
אבחון תסמונת התעלה הקוביטלית יעשה על ידי כירורג כף יד. האבחון תמיד יכלול את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקה גופנית ובדיקת נוספות, כאשר אחת הבדיקות המוכרות היא גם בדיקה נוירולוגית. במצבים רבים המומחה יבקש שהמטופל יעבור גם בדיקות הדמיה ובדיקות מעבדה. המומחה תמיד ירצה לדעת מתי החלו הכאבים באזור ומה רמת החומרה שלהם, האם המטופל עוסק בענף ספורט מסוים ומהו הרקע הבריאותי של משפחת המטופל.
מחפשים מומחה לכף היד? צרו קשר עם ד"ר פרנק אטלן >>>
טיפול במצב של תסמונות התעלה הקוביטלית
באם מזניחים את המצב ולא מטפלים המצב של השברים יכול להחמיר והסימפטומים יכולים להתגבר. באם מדובר על מצב קל כירורג כף היד ירשום בדרך כלל תרופה אנטי דלקתית ולעיתים ימליץ על לבישת סד. למרות זאת, חשוב לדעת שברוב הפעמים ממליצים על טיפול כירורגי לשיפור המצב, קרי, ניתוח. לאחר ניתוח המטופל בהחלט יכול להבריא, אך יש גם מצבים בהם לא מבריאים, אך בהחלט משפרים את המצב.