על ריהוט מוסדי ועיצוב פנים של בתי כנסת
תאריך: נוב 22, 2019
לאחר שחרב בית אלוקים – בית המקדש – הפך בית הכנסת להיות בית אלוקים. כיאה למקום כה קדוש, מתייחסים אליו כראוי ומרהטים אותו בצורה שונה ויוקרתית בהרבה לעומת חללים אחרים. בבית כנסת קיים ציוד שאמור לשמש את קהל המתפללים אך מלבד זאת, ישנו גם דגש על הנראות העיצובית שלו.
עיצוב פנים של בית כנסת – מה מיוחד בו?
בשונה מבנייני מסחר או מגורים שלרוב מתוכננים לפי שבלונה אדריכלית כלשהיא, בתי כנסת בארץ ובעולם הם מבנים ארכיטקטוניים ייחודיים. כל בית כנסת מתוכנן ומעוצב בהתאמה מלאה לסביבתו, לתרבות האזור ולצרכי הקהילה שלו. מרחב בית הכנסת מספק מענה לצרכי התכנסו ותפילה ויוצר מקום יהודי קדוש בעל אווירה שמעוררת כבוד ויראת קודש.
מה משפיע על עיצוב וריהוט בית כנסת?
על מנת לעצב ולבחור ריהוט לבית כנסת שעונה על הדרישות ומה שמצופה ממנו, יש לבחון מספר פרמטרים אשר משפיעים ומכתיבים את התוצר הסופי:
- הלכה ומסורת – עיצוב בית כנסת מוכתב על פי מסורות ארוכות שנים של הקהילה הספציפית וכן לצד הלכות שונות אשר מתייחסות לתכנון בית כנסת ולעיצוב הפנים שלו.
- קהילה – תכנון בית כנסת דורש התייחסות של צרכים ורצונות של כל המעורבים בנושא – בני הקהילה, רב הקהילה, השכנים שגרים בסמוך, תורמים, רשויות מקומיות וכדומה.
- גודל– פרמטר זה מושפע מגודל השטח שמוקצב למטרה וכמובן ממספר האנשים שעומדים להשתמש במקום באופן שוטף וכן אלה שמתווספים בתקופת החגים, כל זאת תוך חשיבה קדימה שמתייחסת לגידול בקהילת בית הכנסת כאשר פונים אל חברת ריהוט מוסדי לצורך הזמנה.
- סביבה – מיקום בית הכנסת משפיע בצורה ישירה על העיצוב הסופי. כך שיש הבדל בין בית כנסת השוכן בסביבה כפרית וטבעית לעומת בית כנסת עירוני.
- תקציב – בדומה לכל פרויקט אחר, ישנו פרמטר עיקרי שעליו יקום או ייפול כל התכנון והוא, התקציב. כאשר יש תקציב גדול, אפשר להשקיע יותר וכן להיפך.
- תחזוקה – כאשר בונים תוכנית לעיצוב פנים של בית כנסת יש להתייחס גם לצד הפרקטי ולדאוג שמלבד יופי ועיצוב ברמת הקודש, הוא יהיה גם פרקטי. שהתחזוקה השוטפת שלו לא תהיה מסובכת מידי והוא יהיה עמיד לאורך זמן.